Amazon in Google sta raziskala lažne ocene izdelkov – kako odkriti lažne zapise

AMAZON in Google je treba preiskati, ali sta kršila zakonodajo o varstvu potrošnikov, ker nista storila dovolj, da bi preprečila lažne ocene na svojih spletnih mestih.

Mnenja vplivajo na ocene podjetij z zvezdicami na obeh spletnih mestih in vplivajo na to, kako vidno se podjetje – in njihovo blago – oglašuje kupcem.

1

Amazon in Google bosta preiskana zaradi lažnih ocenZasluge: ReutersLažne ocene bi lahko povečale te ocene, s čimer bi strankam lažje označevale prodajalce in njihovo blago.

Organ za konkurenco in trge (CMA) je izrazil zaskrbljenost, da so stranke »zavedene« zaradi računov lažnih izkušenj kupcev.

Prihaja po predhodni preiskavi ponarejenih mnenj na spletnih mestih za spletno nakupovanje maja lani, ki jo je opravil nadzorni organ.

Amazon in Google sta bila označena kot podjetja, ki morda ne storita dovolj, da bi preprečila objavo teh objav na spletu.

Prav tako bo preučilo, ali sta obe podjetji nalagali sankcije ali kazni recenzentom in podjetjem, ki uporabljajo izmišljene objave.

Nadzorni organ bo tudi raziskal, ali so se prodajalci izognili manipuliranju svojih seznamov izdelkov, na primer jemali pozitivne ocene drugih izdelkov in jih objavljali pod svojimi.

Andrea Coscelli, izvršni direktor CMA, je dejal: Skrbi nas, da bi lahko milijone spletnih nakupovalcev zavedli, če bi brali lažne ocene in nato porabili svoj denar na podlagi teh priporočil.

„Prav tako preprosto ni pošteno, če lahko nekatera podjetja ponarejajo ocene s 5 zvezdicami, da bi svojim izdelkom ali storitvam dala največ pozornosti, medtem ko podjetja, ki spoštujejo zakone, izgubijo.“

Tiskovni predstavnik Amazona je dejal: „Da bi si pridobili zaupanje strank, namenjamo znatna sredstva preprečevanju, da bi se v naši trgovini pojavljale ponarejene ali spodbudne ocene.

»Trdo delamo, da zagotovimo, da ocene natančno odražajo izkušnjo, ki so jo stranke imele z izdelkom.

'Še naprej bomo pomagali CMA pri njegovih poizvedbah in ugotavljamo, da je potrdila, da ni bilo nobenih ugotovitev proti našemu poslovanju.'

Predstavnik Googla je dejal: »Naši strogi pravilniki jasno določajo, da morajo pregledi temeljiti na resničnih izkušnjah, in ko ugotovimo kršitve pravilnika, ukrepamo – od odstranitve žaljive vsebine do onemogočanja uporabniških računov.

'Veselimo se, da bomo nadaljevali naše sodelovanje s CMA, da bi delili več o tem, kako delujejo naše vodilne skupine za tehnologijo in preglede, da bi uporabnikom pomagali najti ustrezne in uporabne informacije v Googlu.'

Preiskava bi lahko po potrebi privedla do sodnih postopkov, je dejal CMA.

Lani je Amazon izbrisal 20.000 ocen, potem ko so uporabniki domnevno zaslužili na tisoče funtov z objavo lažnih zapisov s petimi zvezdicami.

Prišlo je po poročilih iz leta 2019, da je spletni trgovec na drobno odstranil le del objav sumljivih izdelkov.

Preiskava Katerega? prav tako je razkrilo, da je cvetoč posel s pisanjem lažnih ocen razširjen tudi na Googlu.

Raziskava je pokazala, da so bile lažne objave uporabljene za promocijo podjetij od pekov do borznih posrednikov na spletnem mestu.

Amazon in Google nista edini podjetji, ki ju je CMA ustrelil zaradi sumljivih uvrstitev.

Facebooku in eBayu je naročil, naj postaneta stroga do uporabnikov, ki objavljajo nezakonite oglase, ki ponujajo gotovino ali brezplačne izdelke v zameno za 'lažne in zavajajoče' ocene v letu 2019.

Medtem ko je TripAdvisor leta 2019 odstranil na stotine ponarejenih mnenj za drugim Kateri? preiskava je pokazala, da je od njih koristil kar eden od sedmih hotelov.

Ustvarjeni goljufi na tisoče lažnih spletnih mest za goljufanje kupcev Amazon Prime Day v začetku tega tedna.

Amazon zdaj prodaja teste Covid-19 na spletu – in ljudje ga lahko dobijo v manj kot eni uri

Tukaj je, kje kupiti najcenejše masažne kadi - in Amazon je na seznamu.

Amazon je za leto 2021 predstavil svoj »Prime Day«, ki ponuja ponudbe za vrsto blaga