Evo, kaj se je zgodilo z Monty Hallom pred, med in po tem, ko je vodil oddajo TV-iger ‘Let's make a deal’

Med prvotnim zagonom klasična televizija podnevi igro Dogovorimo se , voditelj serije, Monty Hall, je idejo menjave premeščal na povsem novo raven. Ideja je bila neverjetno preprosta: vzemite studijsko občinstvo in jim ponudite nagrade, ne enkrat, ampak večkrat.

60. leta: Vaš vodnik po 101 klasični (in ne tako klasični) TV oddaji iz vaše mladosti

Z drugimi besedami, Monty bi izbral tekmovalca in mu v kuverto izročil recimo 500 dolarjev, kar je veliko veselje omenjenega tekmovalca. Ampak potem ponudil jim bo priložnost, da tistih 500 dolarjev zamenjajo za drugačno nagrado za zaveso, pogosto pa se bo tekmovalec odločil, da bo šel za katero koli skrivnostno nagrado za zaveso, do Monty je denar v kuverti dvignil na 600 dolarjev, nato 700 dolarjev in tako naprej. Včasih bi se izbira izplačala, a prav tako pogosto je bila skrita nagrada veliko še slabše (vključno s stvarmi, kot je lastna koza!).

Stefan Hatos / Monty Hall Prods / Kobal / Shutterstock'Nikoli ni nihče jokal od razočaranja,' je povedal Monty Times-Advocate leta 1974, ko je gostil svojih 3000thEpizoda. «Nikoli nam ni bilo treba urediti oddaje, ker je nekdo izrekel vzklik. Predstavljajte si, da ljudje izgubijo avto in namesto tega dobijo prašiča - to bi si mislili nekdo bi nekaj izpustil. To je poklon prirojeni spodobnosti in samocenzuri ljudi, da je najslabša stvar, ki jo kdajkoli naredijo, sedeti s trkanjem. »

EKSKLUZIVNO: Gostitelj Monty Hall, predstavljen v oddaji 'Let's make a deal', profiliran na klasičnem TV podcastu

Dogovorimo se se je začel na NBC od leta 1963 do 1968, nato pa se je od leta 1968 do 1976 preusmeril na ABC, mreža pa je predvajala tudi par glavnih časovnih različic. To je hudič, kar je Monty poskušal razložiti v intervjuju iz leta 1965. «Ljudje želijo nekaj osvojiti, res, ampak Dogovorimo se ne temelji v celoti na pohlepu, «je opozoril. «Ljudje uresničujejo svoj igralni instinkt. Ne pozabite, da nihče ne igra ničesar lastnega. Igrajo samo s tistim, kar so pri nas osvojili. Ženske tvegajo več kot moški. Moži se umaknejo, ko so že kaj osvojili, toda ženske dobijo sijaj v očeh in želijo poskusiti še več. Ljudje se trudijo kar koli, da pridejo na trgovsko tla. Vsako noč imamo ljudi, ki se postavijo v vrsto za 550 sedežev. Samo 42 je izbranih, da pridejo v trgovalno dvorano, kjer imajo možnost opraviti z mano. Navajeni smo vsakovrstnega podkupovanja. Imamo najbolje hranjeno posadko v državi. Torte, piškoti, salame… »

Vaš vodnik po 101 klasičnih TV-oddajah sedemdesetih let

Adam Nedeff dobesedno piše knjigo o Montyju, poleg tega pa je strokovnjak za igro, ki je delal na njih (vključno z Double Dare, cena je prava in Kolo sreče ) in pisno najrazličnejše knjige o tej temi. Kot pojasnjuje v ekskluzivnem intervjuju, so kritiki oddajo usmerili predvsem zaradi navdušene narave občinstva, dejstva, da jih je toliko obleklo noči čarovnic ne glede na letni čas (več o tem kasneje) in da ni bilo t situacija, ko so morali tekmovalci odgovarjati na zahtevna vprašanja.

'To ni bila igralna predstava, kjer bi morali pokazati kakršno koli spretnost,' pojasnjuje. «Bilo je:» Ali želite škatlo ali želite tisto, kar je za zaveso? «In na podlagi dejstva, da če ste namesto škatle izbrali zaveso, ste dobili 5000 USD gotovine ali nov avto, so bili ljudje preprosto zgroženi nad dejstvom: 'O moj bog, to je predstava? ’Druga plat pa je, da če res sedite in si zares ogledate oddajo, lahko opazite afiniteto do tekmovalcev, s katerimi je na odru. Res se zelo zabava. Oddaja je očarljiva in nikomur ne škoduje. »

Za veliko več o Monty Hallu in Dogovorimo se, pomaknite se navzdol.