Judy Garland je bila 'tako uničena', ko sta Lana Turner in Artie Shaw pobegnila: 'Kričala je'

V poznih tridesetih letih prejšnjega stoletja je jazz klarinetist Artie Shaw postal eden najbolj priljubljenih voditeljev big bandov v Ameriki - in zelo zaželen moški. 'Ljudje sprašujejo, kaj so te ženske videle v meni,' je dejal glasbenik. »To je glasba; stoji tam zgoraj pod lučmi. Veliko žensk preprosto obrne.”

Najstniški Judy Garland padel pod Artiejev urok na potovanju v New York. Čeprav je bila njuna romanca že na začetku obsojena na propad, je njuno prijateljstvo postalo eno najbolj pristnih v Artiejevem življenju – in je trajalo dlje kot njegov zakon z Judyjino prijateljico in tekmico Lano Turner. Judy in Artie sta se spoznala leta 1937, ko je videla nastop njegove skupine.

'Všeč ji je bil njegov zvok, nato pa je šla gor in se predstavila,' pravi Gerald Clarke, avtor Bodi srečen: življenje Judy Garland . Dodaja, da je Artie verjetno vedel, kdo je Judy, čeprav še ni bila velika zvezda. »Navdušila ga je prefinjenost njenega glasbenega znanja. Judy je bila zelo inteligentna.”Artie je cenil učenje in je v glasbeni posel vstopil samo kot način plačila za fakulteto. Cenil je Judyin bistri um in začela sta se videvati brez materine vednosti. 'Naučil jo je, katere knjige in romane naj bere,' njena hči Lorna Luft pove Bližje . Toda Judy je imela le 16 let, Artie pa 12 let starejši od nje in že dvakrat poročen.

'Artie jo je opisal kot živahno, polno zabave, živahno in inteligentno,' pravi Clarke, ki dodaja, da je vodja skupine na Judy mislil predvsem kot na mlajšo sestro. »Rekel je, da nikoli niso naredili ničesar - čeprav je poskušala. Ko sta se poslovila, se je sklonil in jo poljubil na čelo, Judy pa je dvignila ustnice.«

Medtem, ko je Artie na snemanju leta 1939 srečal soigralko MGM Lano Turner Plesna sourednica , iskrice niso preskočile. Lana je rekla, da se ji zdi glasbenik odmaknjen in dolgočasen. To se je spremenilo, ko je Judy Lani zaupala, da je zaljubljena v Artieja.

 Judy Garland je bila 'tako uničena', ko sta Lana Turner in Artie Shaw pobegnila: 'Kričala je'
Shutterstock

'Lana je bila nekoliko nagajiva,' pravi Clarke. Pristala je na večerjo z Artiejem, da bi kljubovala svojemu zavezanosti nenaklonjenemu fantu, odvetniku Gregu Bautzerju. Na njunem večernem izhodu je vodja skupine prelil svoj čar. »Artie bi mi naslikal romantične sanje z belo ograjo okoli njih,« se je spominjala Lana. 'Njegova zgovornost me je vznemirila.'

Tisto noč sta Artie in Lana, takrat 19-letna, pobegnila v Las Vegas. Igralka Ann Rutherford, prijateljica, je pojasnila, da je bila Lana dobro dekle. 'Pred poroko ni verjela v seks, tako da če si želel (seksati z) Lano, si se moral z njo poročiti,' je rekla.

Naslednji dan je Judy v časopisu izvedela za njuno poroko. 'Kričala je, to jo je tako uničilo,' pravi Clarke. 'Odšla je v svojo sobo in z glavo udarjala ob steno.'

Judy se je morda zlahka rešila. Lana je le štiri mesece pozneje vložila zahtevo za ločitev, navajajoč Artiejevo psihično krutost. 'Dobesedno je pobesnel,' je rekla Lana. Clarke o osemkrat poročenem glasbeniku pojasnjuje: 'Bil je zelo inteligenten človek, vendar z ženskami ni ravnal dobro.' Artie in Judy pa bi ostala prijatelja. Bil je prisoten celo na njeni poroki z Vincentom Minnellijem leta 1945.

»Vsi, v katere se je moja mama zaljubila, so bili neverjetno nadarjeni,« pravi Lorna. 'Vedno so jo učili stvari in rada se je učila.'