Louis Gossett mlajši razmišlja o življenju pri 84 letih: 'Presenečen sem, da sem še vedno tu in še vedno pomemben'

Kot srednješolec, ki je odraščal v zalivu Sheepshead v Brooklynu, Louis Gossett ml. si je prizadeval postati profesionalni košarkar. 'Imeli smo vse vrste ambicij, ker smo bili generacija takoj po depresiji,' pojasnjuje Lou (84) Bližje tedensko . Ko ga je eden od Loujevih učiteljev pozval, naj »bolj razmisli« o svojih poklicnih prizadevanjih, je pomislil, da je »kirurg ali odvetnik, a sem se lotil igre,« se spominja. Ni šlo samo za igro. Brez kakršnega koli dramskega treninga je 17-letni Lou v drami iz leta 1953 vodil Broadway Naredite velikanski korak , ki je bil v osmih tednih povabljen s kritiko.

Oglejte si vse svoje najljubše slavne pare, ki so se poročili leta 2020

Od takrat redko preneha delati kot igralec ali se pohvali. Dobitnik oskarja za leto 1982 Častnik in gospod , Lou je bil pred kratkim nominiran za emmyja za vlogo v omejeni seriji HBO Stražarji . 'To počnem že več kot 65 let,' pravi. 'Ampak vseeno je lepo, če se vas spomnimo in nominiramo.'

Richard Shotwell / Invision / AP / ShutterstockTorej res niste odraščali v želji, da bi bili igralec?

Ne, nisem. Bilo je kot strela v steklenici. Povabili so me v novomeški tabor za Knicks v Catskillsu, vendar ne vem, ali bi naredil [ekipo]. Namesto tega sem se odločil, da se pridružim [igralski zasedbi Broadwayjeve oddaje iz leta 1959] Rozinica na soncu s Sidneyem Poitierjem. Bil sem zelo blagoslovljen. Takrat sem se odločil, da želim biti igralec.

Kakšno je bilo vaše otroštvo v Brooklynu?

Nismo imeli veliko, vendar smo se imeli in skrbeli smo drug za drugega. In imeli smo si domišljijo. Z metlami smo igrali palico in punchball. Bilo je že dolgo pred mobilnimi telefoni!

Če bi se lahko vrnili nazaj, kakšen nasvet bi dali svojemu mlajšemu?

Da ni nemogočega.

Mnogi so vas prvič spoznali v miniseriji 1977 Korenine. Za igranje Fiddlerja ste osvojili emmyja. Kaj ste se iz tega naučili?

Zanimalo me je o ljudeh, ki so bili prisiljeni delati, kaj se jim je zgodilo in kako rastemo. Tudi zdaj se še vedno učimo drug o drugem.

Seveda je druga vloga, ki se je ljudje vedno spomnijo, Sgt. Foley noter Častnik in gospod.

Izkazalo se je, da je spet strela v steklenici. Moral sem se spustiti v regrutacijski oddelek marincev, kjer so trenirali inštruktorji vaj. Kako hitro sem se naučil - in zanjo sem dobil oskarja!

Sta ti dve najljubši vlogi?

Da, Fiddler iz Korenine in moja vloga v Častnik in gospod . Drugi je lik z drugega planeta, v katerem sem igral [leta 1985] Enemy Mine . Tisti, ki bo kmalu izšel, je Zadnji strelec . Gre za združitev dveh starejših, ki so bili napadli v Normandiji. Igram moškega, ki je zdaj na invalidskem vozičku in je bil eden prvih temnopoltih v Normandiji. Kostarira Pierce Brosnan , ki je stari prijatelj.

Imate tudi vi Rejnik , ki bo izšel 25. septembra v kinodvoranah in na zahtevo. O čem je?

Gre za mladega fanta, ki zaradi škandala, ki se še danes dogaja tukaj v Ameriki, toži korporacijo za milijone. Te rejene otroke pošljejo družinam s čekom, vendar družina otroka zlorabi in denarja za otroka ne zapravi. Torej je bil ta fant uspešen [na sodišču] in je dobil 20 milijonov dolarjev.

Ste kdaj razmišljali, da bi se upokojili iz snemanja filmov?

Ne, ni delo. To je del mojega življenjskega sloga.

Ste se kdaj počutili razočarano zaradi svoje kariere? Kot da niste dobili projektov, ki bi dovolj razkazovali vaše talente?

Ne, ne. To je samo stvar ega. Res sem mislil, da bi lahko po zmagi na vseh teh nagradah dobil več denarja, vendar je samouničujoče razmišljati tako. Vzeti moraš tisto, kar ti Bog da, in iz tega izkoristiti najboljše. Tako boste ostali ponižni.

Ustanovili ste fundacijo za eracizem, da bi pomagali ustaviti rasizem, in govorili o tem, kako vas je policija nadlegovala na začetku vaše kariere.

To je nekaj, kar mi ni ustrezalo zaradi načina, kako sem bil vzgojen [kot oseba, ki spoštuje zakone]. Toda te resničnosti se bodo, upam, izenačile na volitvah. Čas je, da se odločite.

Kako se počutite pri 84 letih?

Presenečen sem, da sem še vedno tu in še vedno aktualen! Kot starešina vam lahko rečem, da je [življenje] preprostejše, kot si ga včasih naredimo. Sanjamo o tem, da bi bili veliki in slavni ter dobili veliko denarja, a koren je preprost. Vsak dan se moramo odločiti dve: ena je hudič, druga Bog. Oba sta močnejša od nas. Bodite nesebični in potem pridete na pravo pot. Dober si z Bogom.

Imate dva odrasla sinova. Je kdo od njih šel po vaših stopinjah?

Moj sin Satie se je začel ukvarjati s filmom - zanima me, od kod mu ta ideja? [Moj drugi sin Sharron] je bil posvojen z ulic v St. Louisu, ko je imel 6 let. Takrat je bil lačen in brezdomec, zdaj pa je kuhar!

Zaradi tega moraš biti ponosen. Imate vnuke?

Jaz jih imam devet! Samo postavi te v sedmo nebo. Tako si ponosen na svoje vnuke.