Menjalni tečaj funta za evro – šterling še vedno raste v primerjavi z enotno evropsko valuto ob močni gospodarski uspešnosti po brexitu

Funt je še vedno rahlo narasel v primerjavi z evrom in je od septembra 2017 naprej vztrajno naraščal.

Sterling se je danes zjutraj okoli 11.30 podražil za 0,33 % pri 1,1286 v primerjavi z enotno evropsko valuto.

1

Evro je v zadnjih dneh močno pridobil na podlagi pričakovanj, da bo Evropska centralna banka kmalu začela obvladovati monetarno politiko.»Pogovori o prehodnem obdobju naj bi se začeli konec januarja, pogajanja o prihodnjih trgovinskih odnosih po vrhu EU konec marca.

Dokler ni na vidiku preobrata načrtov, bo EUR-GBP še naprej trgoval v ozkem razponu,' so v sporočilu zapisali analitiki Commerzbank.

Funt je v zadnjih dneh dosegel najvišjo raven po glasovanju o brexitu junija 2016 z boljšim gospodarskim rezultatom britanskega gospodarstva od pričakovanega.

K močni uspešnosti valute je prispevalo tudi upanje, da se bo Velika Britanija kmalu dogovorila o prehodnem dogovoru z Brusljem, ki podpira funt.

'Pričakujem, da bo politični hrup kratkoročno premaknil funt.

Toda ali bo spremenila splošno smer zadnjih 12 mesecev? Mislim, da ne,« je dejal Michael Hewson, glavni analitik pri CMC Markets, ki ostaja bikovsko naklonjen funtu.

Hewson je dejal, da je edini dogodek, ki bi lahko močno znižal britansko valuto, bil, če bi se pogovori z EU popolnoma porušili, kar po njegovih besedah ​​ni videti verjetno, saj je Bruselj videti bolj naklonjen pogajanjem z Veliko Britanijo.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v četrtek dejal, da je Velika Britanija dobrodošla, da se ponovno pridruži trgovinskemu bloku po tem, ko jo zapusti naslednje leto.

Proti koncu lanskega leta je tečaj šterlinga rahlo poskočil, ko se je končala prva faza pogovorov o brexitu.

Ker je vrednost valute tako tesno povezana z izidom pogovorov o odhodu Združenega kraljestva, bodo vse oči ostale trdno uprte v preostala bruseljska pogajanja – najtežji del, trgovinska pogajanja, ki še prihajajo.

V skladu z nedavnim poročilom se bosta Združeno kraljestvo in preostalih 27 držav članic EU brez dogovora o brexitu soočili z znatnimi izgubami.

Evropo bi po podatkih Centra za raziskave ekonomske politike prizadela 1,2 milijona delovnih mest, če ne bi dosegli dogovora, medtem ko bi Britanija utrpela 4,5-odstotni udarec BDP.

Kaj se je zgodilo z menjalnim tečajem evra v zadnjih nekaj mesecih?

Sterling je v primerjavi z junijem 2016 pred referendumom EU v primerjavi z evrom padel za okoli 13 odstotkov in dolar za 11 odstotkov.

Za vlagatelje je zvišanje obrestne mere dobra novica, saj pomeni, da funt pridobi večjo vrednost, medtem ko je na bančnih računih kupcev.

Zvišanje obrestnih mer lahko odraža tudi povečanje splošnega gospodarskega zaupanja, kar bo povečalo relativno vrednost sterlinga na finančnih trgih.

Kje je najbolje dobiti evre?

V supermarketih lahko kupite evre , pošta in strokovnjaki za valute – vendar se cene močno razlikujejo.

Najboljše cene je pogosto mogoče najti v specializiranih spletnih trgovinah, kot je Travelex, ki vam bodo denar dostavile neposredno na dom.

Premierka Theresa May je dala izjavo po srečanju o brexitu s predsednikom Evropske komisije Jeanom Claudom Junckerjem